Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” - Finał subregionalny w Elblągu

07.11.2015 Elbląg

Jubileuszowa X edycja konkursu, producenci żywności naturalnej, profesjonalni kucharze, uczniowie oraz gospodynie domowe zaprezentują zarówno wyśmienite potrawy, jak i tradycyjne produkty.

Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 220 potraw i 430 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć: soloną sieję z gliniaka, smalec z dzika – wiatrem podszyty, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

Źródło: www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

Data:
07.11.2015

Szanowni Państwo!

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów w naszej POLITYCE PRYWATNOŚCI.

ZAMKNIJ